فرمت تصویر Webp چیست؟
فرمت WebP یکی از جدیدترین فرمت های تصاویر می باشد. با استفاده از تصاویر WebP شما میتوانید تصاویر با کیفیت مناسب و حجم کم داشته باشید. شما می توانید با آپلود کردن تصاویر با این فرمت در وب سایت خود، تجربه کاربری را بهتر کرده و تاثیر خوبی بر سئوی وب سایت خود بگذارید.
فرمت Webp یک فرمت تصویری بوده که توسط گوگل ارائه شده است و در مقابل فرمت های قدیمی JPEG، JPG و PNG می تواند یک جایگزین مناسب باشد. مرورگر های کروم، اپرا و فایرفاکس هم از این فرمت تصویری پشتیبانی می کنند.
مقایسه فرمت Webp با فرمت های JPEG و PNG
- 25 تا 34 درصد تصاویر Webp کوچک تر از تصاویر با فرمت JPEG هستند.
- 26 درصد تصاویر Webp کوچک تر از تصاویر با فرمت PNG هستند.
تصاویر حدود 60 تا 65 درصد از کل صفحات وب را تشکیل می دهد. استفاده از تصاویر با فرمت Webp به افزایش سرعت سایت کمک شایانی خواهد کرد. همچنین تصاویر کوچ تر باعث صرفه جویی در مصرف پهنای باند شده و عمر باتری تلفن همراه را نیز افزایش می دهد. به طور متوسط تصاویر Webp حدود 30 درصد فشرده سازی بیشتری نسبت به تصاویر JPEG و JPEG 2000 دارند که همانطور که گفته شد در این فشرده سازی از کیفیت آن ها نیز کاسته نمی شود.
مزایا و معایب فرمت Webp چیست؟
در حالی که فرمت webp یکی از جدید ترین فرمت های حال و حاظر در صنعت وب می باشد اما معایبی نیز دارد، در ادامه به مزایا و معایب این فرمت می پردازیم.
مزایا
- فرمت Webp با سایر فرمت های تصویری سازگار است.
- به دلیل حجم پایین این فرمت، فضای زیادی در وب سایت اشغال نمی شود و شما قادر به افزودن تصاویر بیشتری در سایت خود هستید.
- از دو حالت شفاف Lossy و Lossless پشتیبانی می کند.
- این فرمت تحت لیسانس گوگل بوده و استفاده از این فرمت به عنوان تصویر در سایت به سئو سایت شما کمک بیشتری خواهد کرد. زیرا باعث لود سریع تصاویر و تبعا سرعت سایت می شود
معایب
- تمامی مرورگر ها از این فرمت پشتیبانی نمی کنند.
در ادامه برسی می کنیم که چه مرورگر هایی با این فرمت سازگار و همچنین چگونه می توان این فرمت را در سایت های وردپرسی به نمایش گذاشت
کدام مرورگر ها از فرمت Webp پشتیبانی می کنند؟
این فرمت با آخرین ورژن مرورگر chrome، Opera و Firefox در دو نسخه دسکتاپ و همچنین موبایل از این فرمت پشتیبانی می کنند. در حالی که مرورگر IE از این فرمت پشتیبانی نمی کند. البته همانطور که می دانید اغلب افراد هنگام وب گردی از سه مرورگر نخست یعنی کروم، فایرفاکس و اپرا استفاده می کنند.

نکته: همانطور که در تصویر بالا مشاهده می کنید. این فرمت در مرورگر Safari نسخه دسکتاپ پشتیبانی نمیشود. البته خوشبختانه در حال حاظر در نسخه موبایل IOS این فرمت شناسایی می شود.
بهینه سازی و فشرده سازی عکس ها در وردپرس یک موضوع مهم هست. در ادامه ما از دو روش جهت استفاده تصاویر webp در وردپرس آشنا می شویم.
روش اول : افزونه های وردپرس برای تبدیل تصاویر به فرمت Webp
در ادامه به معرفی چهار افزونه ShortPixel، Imagify، Optimole و Smush برای تبدیل این فرمت ها خواهیم پرداخت.
افزونه ShortPixel

این افزونه را می توان یکی از بهترین افزونه های تبدیل فرمت تصویری Webp دانست که به صورت رایگان هم قابل استفاده است. افزونه ShortPixel تصاویر را به طور خودکار به Webp تبدیل کرده و ان را در مرورگر هایی که از Webp پشتیبانی نمی کنند ارائه می کند. توسط این افزونه می توانید 100 تصویر را در ماه به صورت رایگان به فرمت Webp تبدیل کنید. اگر مقدار بیشتری نیاز دارید با پرداخت هزینه ماهانه ان می توانید به راحتی از خدمات این افزونه بهره مند شوید. هیچ محدودیتی در این افزونه برای تبدیل فرمت تصاویر وجود ندارد؛ یعنی می توان تصاویر فایل بند انگشتی تا تصاویر با سایزی بزرگ را در این افزونه به فرمت Webp تبدیل کرد.
ویژگی های افزونه
- امکان بهینه کردن تمامی تصاویر در گالری و کتابخانه
- بدون محدودیت در مقدار حجم تصاویر
- تبدیل فرمت PNG به JPG در صورت نیاز
- بهینه سازی فایل های PDF و GIF
- بهینه سازی و فشرده سازی فایل های PDF و GIF
- پشتیبانی و تبدیل فرمت های تصویری به فرمت WebP در صورت فعال کردن ویژگی
- امکان تغییر ابعاد و اندازه تصاویر
- امکان مستثنی کردن تصاویر شاخص از بهینهسازی
- امکان مستثنا کردن تصاویر شاخص از مابقی تصاویر جهت بهینه سازی
- سازگاری با افزونه گرویتی فرم و آپلود تصاویر با استفاده از این افزونه
افزونه Imagify

از Imagify به عنوان یکی از پیشرفته ترین و بهترین ابزار برای بهینه سازی تصاویر می توان نام برد. پس از نصب افزونه می توانید به راحتی تمامی تصاویر خود را به فرمت Webp تبدیل کنید. (البته به مقدار تعیین شده در صورت استفاده از نسخه رایگان)
ویژگی های افزونه
- بهینه سازی خودکار تصاویر با استفاده از سه سطح متفاوت
- بهینه سازی و تبدیل عکس ها به فرمت WebP به صورت رایگان با محدودیت 25mb ماهانه
- بهینه سازی تصاویر برای پوشه هدف
- امکان استثنا کردن تصویر از بهینه سازی
- سازگاری کامل با افزونه ووکامرس و محصولات ووکامرسی
به صورت کلی دو افزونه ShortPixel و Imagify تفاوت خاصی باهم ندارند و تنها تفاوت این دو افزونه در مقدار هزینه کردن جهت استفاده از این افزونه ها می باشد.
افزونه Optimole

برای بالابردن سرعت وب سایت خود و ارائه تصاویر با کیفیت بالا در سایت می توانید از این افزونه استفاده کنید. البته این افزونه کمی با دو افزونه قبلی تفاوت دارد ولی با نصب آن می توانید به صورت خودکار فرمت تصاویر خود را تغییر دهید.
ویژگی های افزونه
- بهینه سازی خودکار تصاویر سایت
- بهینه سازی تصاویر بر اساس مرورگر
- پشتیبانی و ساپورت انواع فرمت ها
- پشتیبانی از تصاویر WebP و Retina
- امکان نمایش ندادن تصاویر WebP برای مرورگر های ناسازگار
- سازگاری و پشتیبانی از ویرایشگر المنتور
- ویژگی Lasy Load (بارگذاری تنبل) برای تصاویر
- قابلیت مستثنی کردن تصاویر خاص از لیزی لود یا کاهش حجم براساس اطلاعات فایل
- ارائه تصاویر بهینه شده به 5000 بازدید در هر ماه در نسخه رایگان
افزونه wp smush

بدون شک با جستجوی بهترین افزونه بهینه سازی تصاویر وردپرس در هر موتور جستجویی، اسم افزونه wp smushit به چشمتون میخوره. این افزونه قدیمی بارها برنده جایزه Plugin Madness شده و تابحال بیش از 1 میلیون کاربر اون رو نصب و فعال کردند. افزونه smush به 35 زبان از جمله زبان فارسی در دسترس هست و تمام گزینههای اون رو میتونید به زبان فارسی مشاهده کنید؛ ازونجایی که رابط کاربری smush بسیار راحت و آسونه میتونه مناسب هر دو گروه افراد مبتدی و افراد حرفهای باشه. یکی از قسمتهای جالب این افزونه اطلاعاتی هست که راجع به عکسها و فضایی که با بهینهسازی عکس ها آزاد کردید رو به نمایش میذاره.
یکی از بهترین افزونه های بهینه سازی تصاویر در وردپرس افزونه Smush می باشد. این افزونه با 1 میلیون نصب فعال در مخزن وردپرس توانسته جایگاه خوبی در بین تمامی افزونه های بهینه سازی را کسب کند. این افزونه امکان تبدیل تصاویر به فرمت WebP را دارد. اما حتما نیازمند این هستید که نسخه پولی این افزونه را تهیه کنید. در غیر این صورت صرفا شما می توانید از ویژگی بهینه سازی تصاویر و کاهش حجم آنها استفاده کنید.
ویژگیهای بارز افزونه
- فشرده سازی بهینه تصاویر بدون افت کیفیت
- بهینه سازی تصاویر با نهایت حجم بالا
- قابلیت lazy load یا بارگذاری تنبل تصاویر
- فشرده سازی تمامی تصاویر سایت تنها با چند کلیک
- بهینه سازی تصاویر با فرمت Gif
- شناسایی تصاویر مخرب که سرعت وب سایت شما را کند کرده باشد.
- سازگاری با ویرایشگر بلوک و یا همان گوتنبرگ وردپرس
- پشتیبانی از وردپرس شبکه ای
- امکان تبدیل فرمت عکس به WebP (در نسخه پولی)
اگر به دنبال بهینه کردن تصاویر وب سایت خود به صورت رایگان هستید. این افزونه ها می تواند انتخاب درستی برای وب سایت شما باشد. اما اگر در کنار بهینه سازی قصد دارید که تصاویر خود را تبدیل به فرمت WebP کنید بدلیل محدودیت در ارائه خدمات در نسخه رایگان افزونه ها نمی توان به این افزونه های دل خوش کرد. زیرا هرگاه امکان دارد که شرایط و ضوابط استفاده از سرویس رایگان این افزونه ها تغییر کند.
روش دوم: بهینه سازی دستی تصاویر با استفاده از نرم افزار فتوشاپ
اگر قصد ندارید که برای WebP کردن تصاویر با استفاده از افزونه های گفته شده هزینه دلاری بپردازید ما به شما پیشنهاد می کنیم که خود دست بکار شوید و تصاویر وب سایت وردپرسی خود را به صورت شخصی بهینه و تبدیل به فرمت WebP کنید.
نکته مهم: برای استفاده از این روش همانطور که در بالا گفته شد این فرمت برای بعضی از مرورگر ها بخصوص Safari پشتیبانی نمی شود. پس حتما قبل از ادامه مراحل با استفاده از تجزیه و تحلیل ورودی های سایت از طریق گوگل آنالیتیکس ببنید چه میزان از ورودی های سایت شما از طریق این مرورگر می باشد. در صورتی که میزان قابل توجهی از ورودی های سایت با استفاده از این مرورگر انجام می شود از استفاده از این روش اجتناب کنید.
مرحله 1: شناسایی و پشتیبانی فرمت Webp در فوتوشاپ
نرم افزار فتوشاپ به صورت پیشفرض تصاویر فرمت WebP را شناسایی و پشتیبانی نمی کند. از این رو باید با استفاده از نصب پلاگین WebPShop در نرم افزار فتوشاپ این ویژگی را فعال کنید. علاوه بر این امکان خروجی گرفتن و تبدیل تصاویر به فرمت WebP نیز در نرم افزار فتوشاپ اضافه می شود.
مراحل نصب پلاگین WebPShop در ویندوز
- نسخه Beta version پلاگین را از اینجا دانلود کنید.
- فایل دانلودی را در مسیر زیر کپی کنید. در حال حاظر نرم افزار در پوشه C نصب می باشد.
- پس از کپی در صورتی که نرم افزار باز می باشد. آنرا بسته و مجدد آن را اجرا کنید.
C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop\Plug-ins
مراحل نصب پلاگین WebPShop در مک
- نسخه Beta version پلاگین را از اینجا دانلود کنید.
- فایل دانلودی را در مسیر زیر کپی کنید.
- پس از کپی در صورتی که نرم افزار باز می باشد. آنرا بسته و مجدد آن را اجرا کنید.
Applications/Adobe Photoshop/Plug-ins
امکان فعال سازی پلاگین بصورت خودکار در سیستم عامل های مک وجود ندارد. پس ما باید پلاگین را به صورت دستی فعال کنیم. از مسیر (Finder> Applications> Utilities) در نرم افزار فتوشاپ قطعه کد زیرا درج و در نهایت تغییرات خود را ذخیره کنید تا پلاگین برای نرم افزار فعال شود
sudo xattr -r -d com.apple.quarantine "/Applications/Adobe
Photoshop 2020/Plug-ins/WebPShop.plugin"
مرحله 2: خروجی گرفتن تصویر با فرمت WebP در فتوشاپ
پس از اتمام کار با تصویر خود را ذخیره کرده و قسمت Save as type فرمت WebP را انتخاب و روی دکمه Save کلیک کنید.

پس از باز شدن پنجره WebPShop تیک گزینه Previw را فعال کنید تا بتوانید حجم نهایی و افت کیفیت تصویر را به صورت زنده مشاهده کنید.

در بخش Quality مقدار فشرده سازی و بهینه کردن تصویر قابل اندازه گیری می باشد. اعداد بین 20 تا 70 بسیار مناسب وب می باشد.
در نسخه 5.8 وردپرس خوشبخانه فرمت WebP پشتیبانی میشود و شما میتوانید از این فرمت در وب سایت وردپرسی خود استفاده نمایید.
در صورتی که به هر دلیلی امکان بروزکردن وردپرس خود را ندارید در ادامه میتوانید با تغییر در کدهای قالب این ویژگی را برای وردپرس های کمتر ازورژن 5.8 فعال نمایید.
در صورتی که نسخه فعلی وردپرس شما 5.8 و یا بالاتر می باشد ادامه این مقاله به هیچ عنوان برای شما کارایی ندارد 🙂
مرحله 3: مجاز کردن آپلود تصاویر WebP در وردپرس نسخه 5.7 به پایین
پس از خروجی گرفتن تصویرهنگامی که تصویر خود را در وردپرس آپلود و بارگذاری می کنید. با پیغام این پرونده پشتیبانی نمیشود مواجه میشوید. همانطور که گفتیم وردپرس به صورت پیشفرض از این فرمت پشتیبانی نمی کند. با استفاده از قطعه کد زیر می توانید تصاویر با فرمت WebP را در وردپرس خود آپلود کنید.
قطعه کد زیر را در پوشه functions.php کپی کنید
function webp_upload_mimes( $existing_mimes ) {
// add webp to the list of mime types
$existing_mimes['webp'] = 'image/webp';
// return the array back to the function with our added mime type
return $existing_mimes;
}
پس از این شما میتوانید تصاویر WebP را در رسانه های وردپرس خود آپلود کنید. اما بعد از آپلود شما با یک تصویر خاکستری روبرو میشوید. برای اینکه بتوانید تصاویر خود را در کتابخانه وردپرس خود مشاهده کنید در ادامه باید قطعه کد زیر را نیز وارد نمایید.
function webp_upload_mimes( $existing_mimes ) {
// add webp to the list of mime types
$existing_mimes['webp'] = 'image/webp';
// return the array back to the function with our added add_filter( 'mime_types', 'webp_upload_mimes' );
//** * Enable preview / thumbnail for webp image files.*/
function webp_is_displayable($result, $path) {
if ($result === false) {
$displayable_image_types = array( IMAGETYPE_WEBP );
$info = @getimagesize( $path );
if (empty($info)) {
$result = false;
} elseif (!in_array($info[2], $displayable_image_types)) {
$result = false;
} else {
$result = true;
}
}
return $result;
}
add_filter('file_is_displayable_image', 'webp_is_displayable', 10, 2);
نکته ضروری در رابطه نحوه استفاده از تصاویر WebP در وردپرس
هنگامی که تصویری را در وردپرس آپلود و منتشر میکنیم، وردپرس به صورت خودکار تصاویر را در ابعاد مختلف تقسیم میکند تا در جاهایی که تصویر سایز و اندازه کوچکی دارد از آنها استفاده کند. اما در فرمت WebP این امکان وجود ندارد. و شما باید تمامی تصاویر خود در سایز اصلی خود نمایش دهید. البته خوشبختانه به دلیل اینکه تصاویر با فرمت WebP از حجم بسیار پایینی برخوردار هستند میتوانید با خیال راحت با ابعاد کامل در تمامی بخش های سایت خود استفاده نمایید.
طبق تحقیقات ما هنوز روش مطمعنی جهت تولید تصاویر بند انگشتی با فرمت WebP پیدا نشده است، در صورتی که روشی برای تبدیل تصاویر اصلی WebP به بندانگشتی پیدا کردیم حتما در ادامه همین مقاله این مورد را با شما درمیان خواهیم گذاشت
سخن پایانی
همانطور که گفته شد، بخش اعظمی از یک وب سایت را تصاویر تشکیل می دهند. پس بهتر است با تبدیل فرمت تصاویر به فرمت WebP سرعت وب سایت خود را نیز بهبود ببخشید تا علاوه بر تجربه کاربری مناسب، سئو وب سایت شما هم بهتر شود. در آخر امیدواریم که این مقاله به شما کمک کرده باشد. خوشحال می شویم که نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. موفق و پیروز باشید.